Menu

MOV is opgericht ter ondersteuning van het parochiebestuur in zaken van Missie en Ontwikkeling, zoals begeleiding, bewustwording en promotie van de landelijke akties, als Vastenaktie, Solidaridad, MIVA en Memisa. In 1975 is MOV begonnen met een groep betrokkenen en steeds verder gegroeid. Zo zijn er hulpgoederen verstuurd naar Afrika.


Om extra middelen te vergaren is al snel begonnen met een rommelmarkt, eerst in noodgebouwen van de Aloysiusschool, later in het BAC en de Nobelschool. De rommelmarkt groeide in de loop der jaren en wordt nu gehouden in het ruime Regius College aan de Hofstraat, altijd het laatste weekend van de herfstvakantie. De opbrengst is enorm gestegen. Daardoor kon de werkgroep ook speciale projecten gaan steunen, maar in eerste plaats gaat het om kleine projecten waarvan we de mensen persoonlijk kennen.

 


 Als eerste was er Pater Jan Pubben in Recife, Brazilie. Die was in een sloppenwijk  een school en kerk begonnen. Mevr. Adrein Kroon van de werkgroep is meerdere  malen daar op bezoek geweest (op eigen kosten). Nu Pater Pubben weer terug in  Nederland is, zijn we met dit project gestopt. Het is nu zelfredzaam.
 Pater Jan van Dijk hebben we in Nederland ontmoet toen hij met vakantie was. Hij  bouwde scholen, o.a. een "dovenschool" in Kenia. Daarmee hebben wij hem  financieel ondersteund. Maar dat project is nu afgesloten.

 

 

 

Via een relatie hebben we Bisschop Davies ontmoet. Hij zette zich in voor de bouw van een middelbare school voor Maasai-meisjes in Ngong, Kenia. Ook dat project is nu zelfredzaam. Onlangs is een oud-leerlinge tot rechter benoemd !

 

 

Een relatie in Schagen zette zich persoonlijk in voor een ziekenhuis op Bali. Dat hebben we ook financieel ondersteund. Brazilie: Al heel lang steunen we het werk van Pater Jan Mors (afkomstig uit  Burgerbrug). In Santarem, in het Amazonegebied had hij vooral opvang en  werkvoorziening voor jongeren.
 Een broer van een parochiegenoot, Pater Arie Braak, werkte in Nairoby, Kenia en  zorgde voor scholen en opvang. Ook hij kreeg steun van ons. Na zijn pensionering  is dat overgegaan naar anderen.

 

We hebben landelijke acties van Solidaridad voor eerlijke chocola en bananen in Schagen gepromoot.
Een broer van Zuster van der Voort in Porto Seguro, Brazilie kreeg onze steun.
Er was een dekenale werkgroep, waar met andere werkgroepen uit het dekenaat werd samengewerkt.

De missiekalender ten bate van Nederlanse Missionarissen, hebben we jarenlang verkocht, maar is wegens gebrek aan belangstelling gestopt

Daar zijn nog veel projecten bij gekomen, zie hier voor onder "projecten

intussen zijn we gestopt met de rommelmarkt

In de afgelopen 29 jaar heeft dat ruim 200.000 euro opgebracht!

deze aktiviteit is overgegaan aan Dorcas, zie www.dorcas.nl